De atmosfeer


De atmosfeer is een dunne laag om de aarde. De atmosfeer houdt de aarde op een comfortabele temperatuur van ongeveer 15 graden. Het laat de warmte van de zon tot de grond doordringen en zorgt ervoor dat de warmte niet ontsnapt.

vier lagen 

De atmosfeer is opgebouwd uit vier lagen: 
4 lagen van de atmosfeer
  • de troposfeer 
  • de stratosfeer
  • de mesosfeer
  • de ionosfeer

De troposfeer ligt het dichtstbij de aarde. Daar vindt dan ook het weer plaats. Op het plaatje hiernaast zie je de vier lagen.


grenslaag

De grenslaag wordt gevormd door de onderste paar honderd meter van de atmosfeer.De grenslaag is van groot belang voor het weer en voor het klimaat. Mist komt vaak niet verder dan de grenslaag. 

troposfeer


Als je iets verder omhoog gaat kom je bij de troposfeer terecht. Dit is de onderste laag van de atmosfeer waar bijna alle weersverschijnselen optreden. Het bevat bijna 80% van de totale luchtmassa van de atmosfeer. Als je hoger de troposfeer in gaat wordt het steeds kouder. Aan de boven kant wordt de troposfeer beschermt door de tropopauze die overloopt in de stratosfeer.

stratosfeer

De tweede laag van de atmosfeer is de stratosfeer. Waar het in de atmosfeer steeds kouder wordt, wordt het in de stratosfeer steeds warmer. Dit komt doordat de stratosfeer dicht bij de ozonlaag ligt. Deze laag beschermt de aarde tegen ultraviolet zonlicht.     

mesosfeer

Boven de stratosfeer ligt de mesosfeer. Ook in deze laag daalt de temperatuur. Bij 80 kilometer hoogte kan het soms wel -100 graden zijn. Het kan hier zo koud worden doordat de ozonlaag best een stuk van de mesosfeer vandaan ligt. Er komt dus geen warmte van de ozonlaag.

ionosfeer

De hoogste laag is de ionosfeer. In deze laag worden de deeltjes door straling van de zon worden geïoniseerd. Dat wil zeggen dat een stof wordt opgesplitst in elektrisch geladen deeltjes. De ionosfeer speelt in ons dagelijks leven ook een rol. Het zorgt ervoor dat de radiogolven voor een deel worden veranderd van richting. Daardoor kunnen radiogolven veel verder komen dan anders mogelijk zou zijn door de ronding van de aarde. In de nacht neemt ionisatie af en worden de radiogolven ook minder. 

stralingsbalans

Stralingsbalans heeft te maken met de atmosfeer. Het stralingsbalans is het de energie die de aarde inkomt en uitgaat. De aarde ontvangt elke seconde energie van de zon in de vorm van licht en warmte. Een klein deel van die energie wordt meteen terug de ruimte in gekaatst. Een ander deel wordt door broeikassen in de atmosfeer geabsorbeerd. De rest wordt door het aardoppervlak geabsorbeerd en warmt de aarde op. Van het deel dat door de aarde geabsorbeerd wordt, wordt een deel vastgehouden onder de atmosfeer doordat het verdampt. Een ander deel daarvan straalt de atmosfeer in. En het overige wordt weer vastgehouden door broeikasgassen en straalt dan terug op de aarde. Zo wordt de aarde continu op temperatuur gehouden. 






Reacties

  1. Heyy, je hebt een heel mooie tekst gemaakt! De opmaak is fijn om te lezen en je hebt de lastige termen goed uitgelegd. Volgens mij moest deze blog gaan over het algemene klimaat maar ik vind jouw verhaal net zo duidelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hee schat, ik vind dat je een mooie opbouw hebt in je tekst, en ik begrijp ook wat je bedoelt, maar zou je de volgende keer iets langere alinea's kunnen maken? Want je hebt het bijvoorbeeld over de grenslagen, maar hebben die ook namen? Hoever van de aarde begint de atmosfeer? Verder ben ik enorm trots op je dat je zelf je nootjes gaat kopen bij de Lidl. Xx

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Sneeuwbalaarde, woestijnaarde en broeikasaarde

Kleine ijstijd, warme middeleeuwen en historische bronnen