Kleine ijstijd, warme middeleeuwen en historische bronnen

Warme middeleeuwen

Groenland is vaak bedekt met een laag sneeuw en ijs, maar vroeger was dat anders. Vanaf 900 is het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan een stuk warmer geworden. In die tijd was er nog veel leven in Groenland. Dat veranderde in 1200, toen koelde het overal weer af en 200 jaar later was er nauwelijks meer leven. Dan vraag je je misschien af waarom het ineens zo warm werd? Dat kwam doordat de route van de warme zeestroom tijdelijk veranderde. Het werd daarom ook niet overal warmer, maar alleen in de gebieden rond Groenland. 

Kleine ijstijd

Hier zie je de temperatuur van de warme middeleeuwen
en daarna die van de ijstijd.
De kleine ijstijd vond plaats tussen de vijftiende en negentiende eeuw in Noord-Amerika en Europa. Wetenschappers zijn het niet helemaal eens over wanneer het precies begon en eindigde. De gemiddelde temperatuur in de kleine ijstijd was 1 tot 2 graden lager dan nu. In de winter lag er veel sneeuw en ijs. De winter begon in november en eindigde in maart of april. In de zomer was het weer herfstachtig. Het was niet zo warm en er waren veel stormen. Er zijn verschillende dingen om te bewijzen dat men spreekt van een ijstijd. Sommigen kijken naar de grootte van de gletsjers of naar de hoeveelheid regenen. Anderen kijken naar de boomgrens. Aan de boomgrens kan je zien hoe koud het is. Als er steeds meer bomen groeien die groeien in koude gebieden, zoals dennenbomen, wordt het kouder. Maar stel dat er meer loofbomen zijn wordt het warmer. 

Historische bronnen

Een historische bron is alles dat rechtstreeks informatie geeft over dingen die in het verleden zijn gebeurd. Het zijn dan ook dingen die uit het verleden komen. Het zijn bijvoorbeeld muurschilderingen en vazen. 
Historische bronnen kunnen ingedeeld worden in primaire en secundaire bronnen. Primaire bronnen zijn bronnen die ''gemaakt'' zijn door mensen die bij de bij de gebeurtenis betrokken zijn. Een voorbeeld van historische bronnen zijn ooggetuigen. Secundaire bronnen zijn van mensen die er niet direct bij waren. Deze bronnen zijn meestal later gemaakt.
Je kan de bronnen indelen in 3 groepen:
  • materiële bronnen
  • geschreven bronnen
  • gesproken bronnen
Materiële bronnen zijn voorwerpen die opgegraven zijn. Het zijn bijvoorbeeld dagelijkse gebruiksvoorwerpen, kunstvoorwerpen, woningen, graven, wegen enz.

Geschreven bronnen zijn bijvoorbeeld kranten, romans, biografieën enz.

En tenslotte de gesproken bronnen. Dat zijn verhalen die mensen vertellen van vroeger. 

 



Reacties

  1. Dag schaatt, je hebt een mooie tekst, maar je begin is best wel plotseling zeg maar. Waarom heb je voor Groenland gekozen, en niet voor bijvoorbeeld Canada? In diezelfde alinea eindig je een zin met een punt, maar start je de volgende zin met 'en'. Dit zou je miss beter in 1 zin kunnen zetten. Je begin kondigt wel goed aan waar je het in de rest van de tekst over gaat hebben. Daarbij denk ik ook niet dat ooggetuigen historische bronnen zijn, maar waarom denk jij dat? Als tip zou ik zeggen, dat je er de volgende keer een bronnenlijst bij kan doen.

    Veel liefs, uw beste vriendeke en mede-Brabandster: Jasmine

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben het eens met jasmine, je opening is een beetje plotseling, maar het maakt niet erg uit voor het doel van de tekst. De tekst heeft een goede lengte en het plaatje geeft extra duidelijkheid.
    Ik vroeg me af waarom het eigenlijk een kleine ijstijd wordt genoemd als er maar 1 tot 2 graden verschil is?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

De atmosfeer

Sneeuwbalaarde, woestijnaarde en broeikasaarde