Vulkanisme, meteorieten en de zon

Vulkanisme



Er zijn ongeveer 1500 vulkanen op de wereld. De meeste vulkanen vinden plaats rondom de randen van tektonische platen en rondom de mid-oceanische ruggen. Rondom de Grote Oceaan staan opvallend veel vulkanen. Dit wordt ook wel de Ring van Vuur genoemd. In een jaar zijn er gemiddeld 60 vulkaanuitbarstingen. Een vulkaan is een plaats op het aardoppervlak waar vulkanisch materiaal zoals magma en vulkanische gassen het aardoppervlak bereiken.
Van de 1500 vulkanen zijn, wordt zestig procent gevonden op de bodem van de oceaan. Van alle vulkanen op aarde behoren er ongeveer 600 tot de actieve vulkanen. Een vulkaan wordt benoemd tot actieve vulkaan als deze af en toe uitbarst. Er zijn ook slapende vulkanen deze vertonen heel weinig activiteit, maar kunnen van het ene op het andere moment weer actief worden. Het grootste deel van de vulkanen behoren tot de dode vulkanen. Dode vulkanen zijn vaak duizenden of miljoenen jaren geleden voor het laatst uitgebarsten. Het is daarom ook niet waarschijnlijk dat deze ooit nog uit zullen barsten.

Ontstaan

Een vulkaan is een hoop gesteente, maar bevat een groot gangenstelsel aan scheuren. Die scheuren noemen we kraterpijpen. De kraterpijpen zijn verbonden met de magmakamer die in de aardkorst zit. Als een vulkaan een lange tijd niet is uitgebarsten, staat de magmakamer niet direct meer in verbinding met het aardoppervlak. Het einde van de kraterpijp, ook wel krater genoemd, zit dan verstopt met een laag vulkanisch gesteente. Voordat de vulkaan uitbarst komt er steeds meer magma in de magmakamer. Deze magma en de vulkanische gassen die dan vrijkomen kunnen nergens heen. Hierdoor komt er steeds meer druk in de magmakamer. De druk zorgt ervoor dat de vulkaan soms een paar meter uitzet en ontstaan er licht aardschokken. De druk blijft toenemen totdat de druk groter is dan de krater aan kan. De magma wordt door de kraterpijp naar boven gedrukt. Nu komt de magma aan het aardoppervlak en wordt de magma lava. Als de lava stolt ontstaat er vulkanisch gesteente. Als de lava gestold is raakt de krater weer verstopt. De magmakamer wordt weer opnieuw gevuld totdat er weer genoeg druk is. Dan begint de uitbarsting weer opnieuw. 

Meteorieten


Meteorieten zijn stenen en stukken ijzer die uit de hemel vallen. Wij kunnen ze ook zien vanaf de aarde, maar dan als vallende sterren. Als ze hard genoeg vallen kan het zijn dat we ze op aarde vinden. In Nederland zijn er maar vijf gevonden. Dat wil niet zeggen dat ze niet meer voorkomen in Nederland. Ze kunnen elk moment overal neerstorten. Meteorieten zijn er in verschillende maten. Er zijn stenen van maar millimeters groot, maar er zijn er ook hele grote.

De zon

De zon is de ster in het planetenstelsel waar de aarde er één van is. Vanaf de aarde gezien  is het het helderste object dat je in de hemel kan zien. De zon bevindt zich op 27000 lichtjaar van het centrum van ons melkwegstelsel. De zon bestaat vooral uit water stof.  De zon zou zo'n 4,6 miljard jaar geleden zijn ontstaan door het samentrekken van een uitgestrekte, koude, gasvormige Oernevel. Het hele proces van het samentrekken zal ongeveer 35 miljoen jaar hebben geduurd. uiteindelijk werd de temperatuur in het centrum van de gasbol zo hoog dat daar kernreacties konden beginnen. Vanaf dat moment was er een zon. 


Reacties

  1. Heeihooi, daar was ik weer. Ik vind dat je een mooie opbouw hebt, en een duidelijk verhaal hebt. in de zin 'Er zijn ook slapende vulkanen deze vertonen heel weinig activiteit' had je een dubbele punt of een punt-komma moeten plaatsen tussen 'vulkanen' en 'deze'. Je hebt het over het ontstaan, maar ik denk dat je het meer over de uitbarstingen hebt, dan over het ontstaan van een vulkaan zelf. Wat is dan de reden, dat er zoveel vulkanen zijn rondom de Grote Oceaan? Je hebt het ook over meteorieten, maar hoe ontstaan die eigenlijk? Verder heb ik geen vragen, omdat je een duidelijk stuk hebt geschreven. Ik geef je nogmaals als tip om een bronnenlijst onder aan je blog te zetten.

    Xx jasje

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heii,

    ik vind dat je een goede tekst hebt geschreven! Mooie opbouw, duidelijk uitleg.. Er zijn wel een paar spellingfoutjes of zinnen die niet helemaal lekker lopen.
    Je hebt het over slapende en actieve vulkanen. Je uitleg was duidelijk, alleen vraag ik me af wanneer men een vulkaan slapende kan noemen. Hoe lang moet een vulkaan niet zijn uitgebarsten tot hij tot de afdeling non-actief wordt gerekend?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

De atmosfeer

Sneeuwbalaarde, woestijnaarde en broeikasaarde

Kleine ijstijd, warme middeleeuwen en historische bronnen